keskiviikko 29. elokuuta 2012

Macaron-leivokset

Maistoin macaron-leivoksia ensimmäisen kerran keväällä kummitätini 50-vuotisjuhlissa. Heti seuraavalla viikolla kirjastossa osui silmiini Sylvie Ait-Alin kirja Pariisilainen macaron-leivos, jossa nimensä mukaisesti opastettiin tekemään erimakuisia macaroneja. Päätin itsekin kokeilla, vaikka monissa leivontablogeissa varoiteltiinkin, että macaronien onnistuminen on aina vähän sattumankauppaa, vaikka kuinka noudattaisi ohjetta. Liekö sitten aloittelijan tuuria, mutta minulla nämä onnistuivat hyvin. Värjäsin kuoret apteekista ostamallani punaisella jauhevärillä ja väliin laitoin valmista lemon curd -tahnaa. Sen verran näissä on väkertämistä, ettei kovin usein viitsisi tehdä, mutta joskus aion kyllä vielä koittaa tehdä suklaamacaroneja :)


Macaron-kuoret (60 kuorta eli 30 valmista leivosta)

n. 3 munanvalkuaista
110 g (n.2,5 dl) mantelijauhetta
200 g (n. 3dl + 2 rkl) tomusokeria
25 g (n. 2 rkl) hienoasokeria
halutessasi elintarvikeväriä

1. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri huolellisesti.
2. Laita kulhoon valkuaiset ja hyppysellinen sokeria. Vaahdota ja lisää loput sokerit. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää mutta vielä notkeaa.
3. Lisää halutessasi elintarvikeväri tässä vaiheessa.
4. Yhdistä mantelijauheseos valkuaisvaahtoon, sekoita tasaiseksi.
5. Lusikoi taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla, n. 8 mm. Pursota leivinpaperin päälle pieniä, n. 3 cm ympyröitä. Taputtele pellin pohjaa, jotta seos leviää pellille tasaiseksi.
6. Anna kuorten kuivua pellillä huoneenlämmössä n. 30 minuuttia.
7. Paista n. 150 asteessa 12-14 minuuttia. Anna jäähtyä.
8. Aseta haluamaasi täytettä kuoren päälle ja paina toinen kuori päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa n. vuorokauden verran ennen tarjoilua.

1 kommentti:

  1. Ihania! Munkin pitää ehdottomasti kokeilla macaronien tekoa. Sainkin sopivasti anopilta kirjan aiheesta, joten nyt vaan tarvitaan se vapaa hetki ;)

    VastaaPoista