keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Kesäkurpitsaleipä


Kesäkurpitsoista on tullut tänä kesänä runsaasti satoa. Sitä on grillattu, raastettu pihveihin, soseutettu keitoksi, täytetty jauhelihalla ja osa on pakastettu paloiksi pilkottuina. Etsiskelin netistä erilaisia leipäreseptejä, ja satui löytämään kesäkurpitsasämpylöiden ohjeen. En nyt jaksanut pyöritellä näitä sämpylöiksi, vaan tein kaksi isompaa leipää. Hyvää tuli! Tätä leipää söi myös ronkeli 3-vuotias, joka muuten ei suostu edes maistamaan kesäkurpitsaa.

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
3 rkl öljyä
1 dl auringonkukansiemeniä
5 dl raastettua kesäkurpitsaa
4 dl puolikarkeita spelttijauhoja (voi käyttää myös ruisjauhoja)
10 dl täysjyväsämpyläjauhoja

Voiteluun:
maitoa

Pinnalle:
auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, siirappi, öljy, auringonkukansiemenet, kesäkurpitsaraaste ja jauhot vähän kerrallaan. Alusta taikina kimmoisaksi ja kohota sitä liinan alla tunnin ajan.
2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, jotta siitä häviävät ilmakuplat. Muotoile taikinasta kaksi leipää.
3. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kohota niitä vielä puolen tunnin ajan.
4. Voitele leivät maidolla ja ripottele niille auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Ohje löytyi osoitteesta http://www.kotijakeittio.fi/kesäkurpitsasämpylät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti