tiistai 17. maaliskuuta 2015

Kahden maun macaronit

Olen tehnyt macaroneja kerran aiemmin, ja silloin ne onnistuivat täydellisesti ilman minkäänlaisia ongelmia. Niinpä päätin tehdä niitä nyt uudelleen, mutta tällä kertaa ei mennytkään niin kuin Strömsössä...

Tein ensimmäisen taikinan samalla ohjeella kuin aiemmin. Mielestäni tein kaiken ihan samalla tavalla kuin aiemminkin, mutta macaronit eivät silti onnistuneet. Pinta repeili uunissa, kuoret eivät kohonneet kunnolla ja jäivät sisältä ontoiksi.
Etsiskelin netistä, mikä olisi voinut mennä vikaan. Todennäköisesti en antanut macaronien levätä tarpeeksi pitkään ennen uuniin laittamista. Päätin kokeilla uudelleen, ja tällä kertaa käytin hiukan erilaista ohjetta, jonka löysin täältä. Sain tästä taikinamäärästä pursotettua kaksi pellillistä macaroneja. Nyt ajattelin pelata varman päälle ja annoin kuorien levätä tunnin verran ennen paistamista. Ensimmäinen pellillinen oli uunissa ihan hiukan liian kauan, ja kuorista tuli hiukkasen tummia, mutta muuten oikein onnistuneita. Toisen pellillisen ajattelin sitten ottaa hiukan aikaisemmin uunista ulos, etteivät ne pala. Otin sitten liian aikaisin, ja macaronit jäivät raaoiksi.
Tämä ohje vaikutti hyvältä, joten päätin tehdä vielä yhden taikinan. Nämä viimeiset kaksi pellillistä onnistuivatkin sitten todella hyvin. Tällä ohjeella teen macaronit varmasti jatkossakin, jos niitä vielä teen. Osan macaroneista täytin Nutellalla ja osan lemon curdin ja vaniljatuorejuuston sekoituksella.


Macaronit
100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria
4 rkl sokeria
väriainetta ja makuaineita tarvittaessa (vaniljasokeri, erilaiset aromit)


Sekoita keskenään mantelijauhe sekä tomusokeri.  Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää. (Lisää mahdollinen väriaine tässä vaiheessa.)

Sekoita manteli+tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä huippuja. Jos jää, taikina on liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella.

Laita taikina pursotinpussiin jossa on iso pyöreäpäinen tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten, ja anna sen jälkeen niiden levätä noin tunnin verran.

Lämmitä uuni 150 asteeseen, ja paista macaroneja keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä oman makusi mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti